Last Christmas: Topla preporuka za hladne dane


Last Christmas je film koji zrači pravim Božićnim duhom. Ovo je priča o iskupljenju, obnavljanju porodičnih veza i učvršćivanju odnosa između prijatelja. O vraćanju na pravi put uz po koju psovku,  čašu piva i kolutanje očima. Ukoliko ste očekivali limunadu, grdno ste se prevarili. Ovo je jedna prava zimska bioskopska poslastica koja je pre jedan imuno mix sa primesama limuna i ukoliko ste njegovi ljubitelji velike su šanse da će vam se ovo ostvarenje svideti.

Scena koja otvara film je ni manje ni više nego crkveni hor u Jugoslaviji. Da, dobro ste čuli. Roditelji glavne junakinje su iz bivše SFRJ i usled rata, sa svoje dve kćerke, odlučuju da se presele u London, grad koji odiše svežim izduvnim gasovima i Božićnim duhom.

Katarina Kejt Andrić (Emilia Clarke a.k.a. Daenerys Stormborn of The House Targaryen, First of Her Name, Queen of Andals, Breaker of Chains, Mother of Dragons, Khaleesi of ... ) radi u prodavnici božićnih ukrasa na kineski način, čija vlasnica je neodoljiva i jedinstvena Mrazica bez koje ovaj film ne bi bio isti. Tamo, Kejt upoznaje Toma (Henry Golding a.k.a. macan iz Crazy Rich Asians), misterioznog tipa na biciklu, koji ne poseduje mobilni telefon. Zbog zdravstvenih problema koje je imala, naša junakinja pokušava da se izbori sa krizom u koju je upala, a iz koje će je izbaviti niko drugi no Tom, san svake bake, majke, ćerke i unuke.

Ali, to nije sve. Neophodno je napomenuti i preokret u radnji koji iskusni filmofili mogu da nanjuše već nakon trećine odgledanog filma (preokret koji limunadu pretvara u smoothie), kao i kvalitetnu glumačku postavu u čijem sastavu su Emma Thompson, Boris Isaković, Michelle Yeoh i mnogi drugi.

Neizostavno je spomenuti i saundtrak - omaž Džordžu Majklu, a njegovi dobro poznati srceparajući hitovi će vas teleportovati pravo u prošlost. Takođe, ukoliko niste upoznati sa Majklovim likom i delom, onda će ovo biti prava prilika da se upustite u vode popa osamdesetih.

Pun zanimljivih opaski i obogaćen dozom apsurdnog humora koji život znači, Last Christmas će vas raznežiti i naterati da se osvrnete i obratite veću pažnju na ljude i stvari oko sebe jer smisao života nije u dobroj poziciji na poslu, novcu koji leži na bankovnom računu ili materijalnom dobru koje krasi vaše police, već u porodici, prijateljima i ljubavi - pokretačkim snagama sveta.

Uživajte :)

Ocena: 3.5/5
Last Christmas: Topla preporuka za hladne dane Last Christmas: Topla preporuka za hladne dane Reviewed by jane'sworld007 on April 29, 2020 Rating: 5
Powered by Blogger.