Ubiti pticu rugalicu: knjiga koja i posle 60 godina inspiriše


Prevedeno na preko 40 jezika i prodato u više od 30 miliona primeraka širom sveta, Ubiti pticu rugalicu predstavlja remek-delo američke književnosti. Izdato 1960. godine, ovo delo izazvalo je burne reakcije, jer se tema koju obrađuje bavi rasnom nejednakošću kao i borbom protiv svake netolerancije prema ljudskim pravima i slobodi, zbog čega je, zahvaljujući njegovoj univerzalnosti, ono i danas aktuelno.

Roman Ubiti pticu rugalicu podeljen je na dva dela. U prvom delu, priča prati svakodnevni život u Mejkomu, malom i umornom gradiću u Alabami, a njene žitelje upoznajemo kroz naraciju šestogodišnje Džin Luiz (Skaut) Finč, devojčice čija će britka opažanja i humoristični opisi karakteristični za decu konstantno da vam drže pažnju tokom čitanja. Radnja se odvija tokom tri godine, za vreme Velike depresije u Americi. Kako saznajemo, Skaut živi sa svojim četiri godine starijim bratom, Džemom, ocem Atikusom koji se bavi advokaturom i kuvaricom Kalpurnijom. U početku čitatelji prate dogodovštine Skaut, njenog brata Džema i njihovog prijatelja Dila, koji ubrzo postaju fascinirani svojim komšijom, Buom Redljiem. Sama činjenica da niko od odraslih ne želi da priča o njemu, kao i to da ga mnogi godinama već nisu videli izvan kuće, još više potpiruje maštu naša tri junaka; pa tako tokom letnjih raspusta oni pokušavaju da izmame Bua napolje, kroz mnoštvo anegdota kroz koje upoznaju sebe i svoju sredinu i uče važne lekcije o životu.

Ne možeš nekoga shvatiti dok ne sagledaš stvari iz njegove perspektive. Dok se ne uvučeš u njegovu kožu i ne prošetaš u njoj.

U drugom delu, podrobnije se upoznajemo sa likom Atikusa, koji će preuzeti ulogu glavnog aktera i moralnog heroja koji se bori protiv bilo kakvog tipa diskriminacije i koji svoju decu pokušava da nauči pravim vrednostima, što je veoma teško ukoliko odrastate u gradu koji je ogrezao u zadrtosti. Ubrzo saznajemo i da je Atikus jedini autoritet koji deca poštuju, baš zbog njegove iskrenosti i posvećenosti da ih vaspita na pravi način, kao i da ih podstakne da kritički posmatraju svet oko sebe. Kada mu bude dodeljen slučaj Toma Robinsona, crnca koji je optužen za silovanje belkinje, čitav grad okrenuće se protiv njega i osuđivaće njegove napore koje ulaže kako bi dokazao Tomovu nevinost. Međutim, događaji koji će uslediti nakon suđenja i proglašenja presude odraziće se i na Atikusovu porodicu i pokazati nam kako posledice postupanja prema savesti mogu biti dalekosežne; ali baš zbog njegove otvorene pobune protiv kolektivnog mentaliteta, Atikus ostaje svetla tačka društva u kom živimo: simbol hrabrosti, istrajnosti, iskrene dobrote, saosećajnosti i integriteta.


Spisateljica Harper Li je već godinu dana nakon objavljivana ovog romana dobila Pulicerovu nagradu, a inspiraciju za radnju romana, kao i njene karaktere, pronašla je u svom detinjstvu i odrastanju u malenom gradiću Monrovilu u Alabami, kao i u događajima koji su se dešavali 1936. godine, kada je imala samo deset godina. Autobiografske elemente možemo da pronađemo u mnogim likovima kao što su: Atikus, zasnovan na njenom ocu, advokatu koji je branio dva crnca, koji su na kraju proglašeni krivim i osuđeni na smrt; njen stariji brat Edvin poslužio je kao inspiracija za Džemov lik, a Truman Kapoti, njen prijatelj iz detinjstva (isto poznati autor), za Dilov; takođe, lik Bua Redlija inspirisan je porodicom koja je živela blizu Lijeve i koja je svog sina 24 godine držala zatvorenog u kući.

Britanski bibliotekari su 2006. godine ovu knjigu, uz Bibliju, proglasili romanom koji svaka odrasla osoba mora da pročita pre nego što umre, prvenstveno zbog širokog dijapazona tema kojima se Ubiti pticu rugalicu bavi. Pored njenog edukativnog karaktera, ovaj roman sačinjen je iz pregršt slojeva, koji se ogledaju u priči o odrastanju na američkom jugu, priči o (ne)pravdi, rasnim i klasnim problemima, preispitivanju rodnih uloga, gubitku nevinosti, kao i priči o važnosti tolerancije i učenju ljudskih vrednosti.

Svaka stranica romana puna je simbolizma, ali motiv ptice rugalice kao simbol nevinosti, prožima se kroz čitavo delo.

Atikus je jednog dana rekao Džemu, "Bilo bi mi draže da pucaš u limenke u zadnjem dvorištu, ali znam da ćeš gađati ptice. Pucaj u sojke koliko god hoćeš, ako ih uspeš pogoditi, ali zapamti, greh je ubiti pticu rugalicu." Bio je to jedini put da sam čula Atikusa da govori kako je nešto greh, pa sam upitala gospođu Modi. "Tvoj otac je u pravu." rekla je "Ptice rugalice ne čine ništa osim što nam pevaju. Ne uništavaju ljudima vrtove, ne gnezde se u kukuruzu, samo pevaju. Zato je greh ubiti pticu rugalicu."
Ono predstavlja opomenu za društvo, da obrate pažnju na ptice rugalice koje nas okružuju i umesto da ubijaju ova nevina, bezopasna stvorenja, treba da ih puste da uživamo u njihovoj (našoj) pesmi, jer to je jedino ispravno, etički i ljudski.

Li je vešto prikazala južnjačke predrasude i preispitala je tradicionalne, rigidne poglede na svet, kritikujući obrazovni i pravni sistem, kao i celokupno društvo, koristeći satiru, ironiju, humor i perspektivu deteta koja je najčešće objektivna, jer ono u potpunosti ne razume probleme koji je okružuju.

Danas, u vreme konstantnih previranja i konflikata sa kojim se susrećemo i o kojim čitamo, poruka Atikusa Finča treba da bude što glasnija. Treba da slušamo svoju savest i učinimo ono što je ispravno, jer ponekad jedna osoba može biti dovoljna za promenu makar ona izgledala beznačajno. Promeniti jedno mišljenje znači jedan korak bliže ka eliminisanju pretnji koju mržnja, predrasude i neznanje predstavljaju za čovečanstvo.
Ubiti pticu rugalicu: knjiga koja i posle 60 godina inspiriše Ubiti pticu rugalicu: knjiga koja i posle 60 godina inspiriše Reviewed by jane'sworld007 on August 16, 2019 Rating: 5
Powered by Blogger.