Top 18 manje poznatih pesama Lane Del Rej kojima treba pružiti šansu


Lana Del Rej - svima nam je poznata kao kraljica melanholije i drim-popa, pobuđivač nostalgije i kreatorka numera koje su do sada verovatno stekle posebno mesto u vašim srcima i plejlistama. Dovoljno je samo da se podsetimo njenih velikih hitova kao što su Summertime Sadness, Blue Jeans, Born To Die i meni jedne od omiljenih pesama (upotpunjenu spotom u vidu kolaža sastavljenog od isečaka video klipova skejtera, crtaća i različitih kadrova iz starih holivudskih filmova, koji su Lanina večita inspiracija), one koja ju je ujedno i proslavila, Video Games.
Iako su ove numere postale planetarno popularne, sa stotinama miliona pregleda na Jutjubu i ostalim muzičkim platformama, Lanino stvaralaštvo ne završava se tu.
Naprotiv.

Ono je tek početak i delić njenog širokog opusa kome, ako već niste, treba da pružite šansu i to što pre, jer možda propuštate baš onu pesmu koja će vas trgnuti iz jave i poslati pravo u sanjarenje. 

Zato, nahranite onaj tanani deo vaše duše i otkrijte koje numere koje smo izdvojili kao još nedovoljno otkrivene Lanine muzičke bisere.

Nemojte se ustručavati da nam zahvalite kasnije.

18. Forever Angels


Jedna od Laninih mnogih unreleased songs (pesma koji nije zvanično objavljena, ne nalazi se ni na jednom albumu, nešto najsličnije demo verziji koja je procurela na internet), Forever Angels je prava poslastica za sve one koji žude za slobodom. Prvi taktovi pesme podsetiće vas na osamdesete, a melodija koja sledi ukrašće vam dobar deo dana, jer ćete ostatak vremena provesti maštajući da se vozite na motoru, dok se vetar poigrava sa vašom kosom, a ruke vam se nalaze čvrsto obgrljene oko muškarca vašeg života. U kožnoj jakni, naravno.

17. Tomorrow Never Came


Ako ste voleli i izgubili, a i ako niste, ova pesma će postati deo vas i obrnuto.
Činjenica da se Šon Lenon pridružuje Laninom srceparajućem glasu izazvaće vam žmarce i doprineti osećanju sete i opštem utisku koji prožima čitavu atmosferu, a koji glasi - Čekaj me, ja sigurno neću doći.
Ah, da, zaboravih - potištenost zagarantovana.

16. Swan Song


Savršeno za venčanja, ali i samoubistva.

Još jedna od Laninih manje poznatih pesama koja će vas naterati da razmišljate o tome da jednostavno napustite sve, sednete u kola sa voljenom osobom, stisnete papučicu gasa do kraja i ostavite sve za sobom. Remek-delo kraljice psihodeličnog popa.

15. Art Deco 


Pesma čija atmosfera neizmerno podseća na Velikog Getsbija, džez žurke i Leonarda Dikaprija koji nazdravlja svojim posetiocima i podstiče ih da se opijaju. Ako volite dvadesete volećete i Art Deco.

Spori, pomalo uspavljujući ritam i noir atmosfera sa primesama hip-hopa stvaraju pravu muzičku ektravaganciju vrednu slušanja.

14. Religion


PRE. DI. VNO.
Tačka.

13. The Blackest Day


Kada čujete ovu numeru zapitaćete se da li Lana uopšte ima loših pesama. Emocija u njenom glasu toliko je opipljiva da u nekim trenucima zvuči kao da je milisekunde dele od plakanja. Sam tekst koji detaljno opisuje faze kroz koje prolazimo prilikom rastanka, počev od slušanja Bili Holidej, nošenja plavog laka za nokte kao ogledala duše koja tuguje za that special someone, do traženja utehe na pogrešnom mestu, dovoljan su razlog da poslušate i uživate u ovoj rajskoj melodiji na mračni način. Nema mnogo ovakvih dragulja.

12. Change


Jedna od najlepših pop kompozicija za klavir sa notom melanholičnog nokturna. Zatvorite oči i uživajte u svakoj krhkoj noti koja će vas dirnuti u dušu. Tačno tamo gde najviše boli.

11. Cherry


Cherry, numera sa Laninog petog studijskog albuma Lust For Life, služi kao potvrda onoga što smo već odavno znali, a to je da je Lana istinska kraljica psihodeličnog popa. Sama melodija će vam naterati suze na oči, a ton njenog pucketavog glasa učitniti da zaplačete bez mnogo razmišljanja. Lana nam nudi lirski prikaz ljubavi koja nas uništava, ali kojoj ne možemo da se odupremo.

Poetski bolno.
Čisto savršenstvo.

10. Old money


Ako volite pesme koje će vas naterati da se osvrnete na prošlost, na pravom ste mestu. 
Plave hortenzije, zalazak sunca i letnji sumrak koji budi čežnju za ljubavlju koja je nekad postojala ali je više nema. 
O sreći koja je prolazna i nostalgiji koja ostaje. 
Spremite maramice jer sledi otvaranje starih rana.

9. Yes To Heaven


Ako do sada niste naučili da svirate gitaru, prvi rif koji ćete čuti čim pustite ovu pesmu sigurno će vas naterati da odete u obližnju muzičku prodavnicu i kupite najjeftiniju elekrtičnu gitaru (preporučujem Fender). 
Lanin falseto je toliko božanstven da nećete moći da se otrgnete utisku da sanjate. On će probuditi u vama emocije koje ste dugo zataškavali u sebi; zato nemojte da je slušate u društvu ako niste spremni da pokažete svoju ranjivost pred svetom. Romantičan i nestvaran, poželećete da se doživljaj koji imate dok slušate ovu pesmu nikada ne završi. Sreća pa postoji repeat.

8. Mariner's Apartment Complex


Prvi singl sa Laninog šestog studijskog albuma Norman J**eni Rokvel (Norman F***ing Rockwell), koji željno iščekujemo. Dok se ljuljate na talasima frekvencije njenog baršunastog glasa, imaćete osećaj da prisustvujete stvaranju istorije. 
Nećete se prevariti.
Šta reći sem ljubav na prvo slušanje. 

7. Freak


Okej, još jedna pesma sa Medenog meseca (Honeymoon) i prestajem. Kao i većina njenih pesama sa ovog albuma i ova zrači sanjalačkim tempom koji je upotpunjen suncem, Kalifornijom, laganim i sporim plesom i Laninim očaravajućim lo-fi senzibiliteteom njenog glasa. Zanimljivo je spomenuti da je spot za ovu pesmu digao veliku prašinu, jer su se mnogi složili da podseća na turističku reklamu koja promoviše čudne kalifornijske kultove, jer scene iz spota podsećaju na jedan svima dobro poznat kult iz šezdesetih godina na čijem čelu je bio niko drugi no ozloglašeni Čarls Menson. Bilo kako bilo, kad čujete Freak, sve kontroverze će pasti u zaborav, zato pritisnite play i uživajte.

6. Never Let Me Go


Julska noć, zrikavci se čuju u daljini, sedite pod morem zvezda koji su jedini izvor svetlosti u naručju voljene osobe dok povetarac nosi miris drveća, a u pozadini tiho svira hold me really tight until the stars get big, never let me go. Takav utisak ova pesma stvara kod mene. 
Vi ste na redu.

5. Fine China


O venčanju do kog nije došlo.
O haljinama koje nisu nošene i koje i dalje imaju etiketu na sebi.
O stolnjacima i porcelanu koji neće ugledati svetlost dana.
O ljubavi koja se pretvorila u pepeo, jer se previše razbuktala.

Zanimljivo je da su fine china, white horses i ivory almonds, koje Lana spominje u pesmi, metafore za različite vrste droga (uglavnom heroin) i da mnogi smatraju da pesma zapravo govori o ljubavi u vrtlogu droge koja se na kraju završava tragično. 
Kao i za mnoštvo njenih pesama i za ovu postoji sijaset interpretacija, ali ona oko koje se svi slažu objedinjena je u stihu: Rekli su da je ljubav bila dovoljna, ali ipak nije.

4. Pretty When You Cry


Oda neuzvraćenoj ljubavi.
Preporuka: Pevati glasno i bez suzdžavanja; slušati od sumraka do svitanja.
Osećaj koji izaziva u vama: Mračno, setno, depresivno - jednom rečju božanstveno.
Tekst: Čisti patos. Naravno, mislim na očaranost, dirljivost i osećajnost, nikako drugačije.

3. American


Pesma čija melodija u potpunosti dočarava američki san ili, u mom slučaju, besciljno lutanje sa društom po gradu dok ne svratimo do supermarketa po pivo, vino i votku sa ukusom limete, da bismo kasnije visili na terenima za basket sve dok se u kasne sate ne vratimo u studentski dom. U svakom slučaju, ovo je pesma uz koju čete stvarati najlepše uspomene. Zato šta čekate, krenite!

2. 13 Beaches


Taman kad pomisliš da si emotivno stabilan pojavi se ova pesma i uveri te u suprotno.
Nisi emotivno stabilan.
Zapravo, daleko si od toga.

O tome da je teško raskrstiti sa prošlošću.
O ljubavnoj patnji.
O tome da moraš da se pomiriš, prihvatiš i da kreneš dalje, ali ne možeš, jer, kao što kaže Lana: Boli voleti te, ali svejedno te volim - to je jednostavno ono što osećam.

1. God Knows I Tried


Duboko emotivna pesma koja će vas ganuti čim registrujete depresivnu atmosferu koju prenosi Lanin baršunast drhtavi vokal.

O teškoćama sa kojima se susrećemo u životu.
O besmislu.
O drugim šansama.
O svetlu na kraju tunela.
O plesanju uz Hotel Kalifornija.

Zapanjujuće kako neko koga nikada do sada nisi upoznao i ko te uopšte ne poznaje zna o čemu razmišljaš i kako se osećaš.

Poslušajte i uverite se i sami.

Napomena: sve pesme su objedinjene u jednu plejslistu ako budete poželeli da ih imate u svojoj arhivi.

Nema na čemu.


Top 18 manje poznatih pesama Lane Del Rej kojima treba pružiti šansu Top 18 manje poznatih pesama Lane Del Rej kojima treba pružiti šansu Reviewed by jane'sworld007 on July 21, 2019 Rating: 5
Powered by Blogger.