Top 10 najboljih coming-of-age filmova


Ukoliko niste sigurni šta bi termin coming-of-age trebao da znači, sledi njegovo kratko objašnjenje. To je izraz koji se koristi u engleskim govornim područjima da se objasni prelaz između detinjstva u adolescenciju. Ovakvi filmovi se fokusiraju na psihološko i moralno sazrevanje likova i neke od najboljih filmova možete pronaći baš u ovom žanru.

The Kaleidoskop vam nudi top 10 najboljih coming-of-age filmova koji će vas naterati da se ponovo vratite u detinjstvo i da se setite svih onih stvari koje ste radili kada ste bili mladi. Da li ste vi bili ti koji ste predvodili svoje društvo i koji ste bili razlog za upadanje u toliko nevolja, kojih se danas sećate kao svojih malih, ljubomorno čuvanih tajni, ili ste bili zavodnik za kojim bi se devojke okretale i uzdisale, moleći se da ih primetite? Pronađite se. Here comes the list.

10. Boyhood (2014)Okej, sigurno ste već čuli za film koji se snimao preko 12 godina, bez promenjene postave. Film u kome je bukvalno praćeno odrastanje jednog dečaka, sve do njegovog polaska na koledž. Ovo je jedan solidan, rekla bih, prosečan film, ali jedno od boljih novijih coming-of-age ostvarenja. Pesma Hero koju ćete zavoleti možda će vas naterati da naučite da svirate gitaru, ali ne i da puštate kosu kao glavni lik, Mejson, a posebno ne da je posle šišate na paž. Ako ste muško. Kome ne stoji paž. Frizura.

9.  Girl, Interrupted (1999)


Suzana je devojka koja živi u svom svetu i prolazi kroz niz adolescentnih kriza i sve se to dešava 60ih godina. Ona je poslata u mentalnu bolnicu, da izleči Border Line Disorder (bolest koja se manifestuje nesigurnošću u svemu što radimo i mislimo - zar svako od nas to nema u adolescenciji?) u kojoj će ostati godinu i po dana, zajedno sa devojkama koje su joj vrlo slične, a Anđelina Džoli (kojoj je ovo jedna od najboljih, ako ne i najbolja uloga koju je imala) će da poremeti relativni mir ove ustanove i daće određeni smisao celoj priči. Ciničan. Dramatičan. Odličan.

8. Dazed And Confused (1993)


Ovo je film koji počinje sa jednom od najboljih rečenica: "Bio je to poslednji dan škole 1976. godine, vreme koje nikada neće zaboraviti, kada bi mogli da ga se sete.". Priča o nezaboravnoj žurci za kraj godine te davne 1976. godine i o svemu onome što svi očekuju kada idu na THE party of THE year: momci/devojke, alkohol, opijati i što bolji provod kog se, by the way, nećeš sećati, jer u čemu je poenta ako ga se sećaš?

7. The Sisterhood Of The Travelling Pants (2005)Ovo je film koji podseća na 2000. sooo much. Pet drugarica koje završavaju srednju školu i na raspustu se razilaze, spajaju jedne "putujuće lone" koje odgovaraju svakoj od njih. Svaka ih nosi jedno vreme i zatim ih šalje jednoj od prijateljica, sa pismom i svojim avanturama. Ovo je jedno veoma slatko, sentimentalno i krajnje dirljivo ostvarenje.

6. Submarine (2010)


Šta reći drugo nego britanski coming-of.age film. Fin, podseća na Vudija Alena, ali samo sa malo mračnijom paletom boja, veoma vešto snimljen, misteriozan i pre svega smešan, da ne spominjem da je Alex Turner, pevač benda Arctic Monkeys, pravio soundtrack za ovaj film. Usput možete i da vežbate britanski izgovor dok budete gledali film i glavnog lika Olivera koji je 95% sačinjen od Alexa Turnera (ili možda samo svi Britanci liče jedni na druge).

5. The Perks Of Being A Wallflower (2012)Pretočiti ovu knjigu u film je bio veoma velik izazov, ali je režiser (i pisac) Stiven Šboski uspeo na pravi način da prikaže svaki aspekt knjige u njemu. Logan Lerman, Ema Votson i Ezra Miler tumače otpadnike iliti autsajdere i zbog toga će ovaj film sigurno privući one koji su se osećali usamljeno i nesigurno u srednjoj školi, što bi bila većina nas, zar ne? Sem odlične priče i glumaca, ovaj film ima i oooodličan soundtrack i možda ćete neke pesme prvi put čuti baš ovde, ali će vas pratiti kroz čitav život (u mom slučaju to je bila pesma Dejvida Bouvija, Heroes i stih "We could be heroes, just for one day") + da ne zaboravim da spomenem i odlične citate. Jedan od njih: "Ne možemo da biramo odakle dolazimo, ali možemo da biramo gde ćemo otići odatle."

4. Welcome To The Dollhouse (1995)


Glavna junjakinja ovog filma je trinaestogodišnja Heather Matarazzo koja je povučena, stidljiva i nepopularna i koja se bori sa svim nedaćama sedmog razreda (čega se svi možemo (ne)rado setiti). Ovo nije još jedna holivudska produkcija sa srećnim krajem. Ovde nećete naići na još jednu dirljivu priču i antisocijalnu devojčicu koja je za dva meseca izrasla u pravu lepoticu, primećenu od čitave škole. Ovo je film sa najiskrenijom porukom: škola i pubertet će da traju i budu noćna mora još dugo, duuuuugo vremena.

3. Almost Famous (2000)Ovaj film gledajte na letnjem raspustu, jer će to tada da bude potpun doživljaj. Bar je za mene to važilo. Sem toga što je ovo jedan od najboljih coming-of-age filmova koji ćete morati da pogledate najmanje pet puta, on ima i najbolji fictional bend, Stillwater, a pesma Fever Dog, će vam služiti kao ringtone na mobilnom telefonu, alarm ili ćete je jednostavno ubaciti u svoju plejlistu. Vilijamu Mileru (Patrick Fudgit) petnaestogodišnjem natprosečno inteligentnom maturantu opsednutim rok muzikom i novinarstom, pruža se prilika da ode na turneju sa jednim rok bendom (Stillwater). U tinejdžerskim godinama se svašta nauči, ali kad ideš na turneju sa rok bendom koji praši i pali sve oko sebe, naučiš poprilično mnogo toga. Ovo je zapravo priča o maloletnom i neshvaćenom piscu koji je ostao veran pisanju, preispitao svoje stavove više puta, iskusio ljubavne boli i shvatio način na koji svet funkcioniše. Ovaj film je preporuka na kvardat.

2. What's Eating Gilbert Grape (1993)


Ovo je definitivno film za koji je Leonardo DiKaprio trebao da dobije Oskara, ali ostavimo sad to po strani. Pored toga što je ovo jedna od njegovih i da ne zaboravimo Džoni Depovih najboljih uloga, ovo će takođe biti i vaš omiljeni film, ukoliko ga već niste pogledali. Neću mnogo da otrkivam samo ću reći BRILJANTNO! 5+

1. Stand By Me (1986)Rajnerova adaptacija Kingove novele "Telo" će vas rasplakati, pa unapred pripremite maramice. Pored toga što je ovo najbolji coming-of-age film, on je i jedan od najtužnijih filmova i o njemu smo već nešto i pisali. Ovo nije samo priča o kraju leta 1959. godine, ovo je takođe priča i o završetku doba nevinosti i bolu koji nam zadaje adolescencija. Pogledajte jedan srceparajući prikaz odrastanja i opraštanja od detinjstva.
Top 10 najboljih coming-of-age filmova Top 10 najboljih coming-of-age filmova Reviewed by jane'sworld007 on March 10, 2016 Rating: 5
Powered by Blogger.