Top 10 kultnih režisera koji NIKADA nisu nagrađeni Oskarom


Da li možete da poverujete da filmovi kao što su "Paklena pomorandža", "Psiho", "Dvanaest gnevnih ljudi" i "Građanin Kejn" nisu doneli nagradu za najbolje režisere svojim tvorcima? Iako mnogi naprosto obožavaju njihova ostvarenja, pogledajte koji to režiseri nisu bili te sreće da osvoje Oskara koji svaki reditelj priželjkuje na svojoj polici.

10. Stenli KjubrikIako je režiser Stenli Kjubrik tokom svoje karijere četiri puta bio nominovan za najboljeg režisera ("Dr. Strangelove", "2001: A Space Odyssey", "A Clockwork Orange" i "Barry Lyndon"), on nijednom nije osvojio pomenutu nagradu, ali iako nije bio uspešan na tom polju, ipak je osvojio nagradu za najbolje vizuelne efekte u filmu "2001: Odiseja u svemiru". Stenlijev prijatelj, Daglas Trambl, koji je radio sa njim na efektima u tom filmu i koji je najviše bio zaslužan za njih, izjavio je da takav odličan režiser treba da dobije nagradu za nešto što ga čini, za ono što piše i režira, a ne za vizuelne efekte.

9. Alfred HičkokIako mu je njegov film "Rebeka" iz 1940. godine mogao doneti nagradu za najboljeg režisera, on je ipak na kraju osvojio Oskara za najbolji film (Best Picture), a Alfreda Hičkoka poslao kući praznih ruku. On je kasnije bio nominovan za najbolju režiju još četiri filma ("Lifeboat", "Rear Window", "Spellbound" i "Psycho"), ali ni ovaj put mu se nije posrećilo. Hičkok je 1968. godine dobio Memorijalnu nagradu Irvinga G. Talberga za "kreativne režisere čiji su radovi konstantno visokog kvaliteta"

8. Orson VelsIako se njegov film iz 1941. godine, "Građanin Kejn", smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, te godine Orson Vels ipak nije osvojio nagradu za najboljeg režisera, već Džon Fonda za svoj film Kako je bila zelena moja dolina. Kući ipak nije otišao praznih ruku - sa sobom je poneo nagradu za najoriginalniji scenario. Iako je naredne godine ponovo bio nominovan, ovaj put za film "The Magnificent Ambersons", Vels ponovo ništa nije osvojio.

7. Sidni LumetIako je Lumet 1957. godine bio nominovan za film "Dvanaest gnevnih ljudi" (12 Angry Man), Oskara za najboljeg režisera odneo je Dejvid Lin za film "Most na reci Kvaj". Iako je Sidni bio nominovan još četiri puta za filmove "Dog Day Afternoon", "Network", "The Verdict" i "Prince of the City", on opet nijednom nije uspeo da se izbori za nagradu najboljeg režisera. Za časopis Vanity Fair je 2009. godine izjavio da ga pogađa što nijednom nije osvojio Oskara i da svako ko kaže drugačije priča gluposti. 

6. Kventin TarantinoKventin Tarantino je prvi put nominovan za Oskara 1994. godine, za najbolju režiju filma "Petparačke priče" (Pulp Fiction), ali je nagrada ipak dodeljena Robertu Zemekisu za film "Forest Gamp". Nakon petnaest godina on je ponovo nominovan, ovaj put za film "Prokletnici" (Inglourious Basterds), ali nagrada je i ovaj put dodeljena nekom drugom. Može se reći da, iako Tarantino nije osvojio nagradu za najboljeg režisera, nije ostao baš potpuno praznih ruku i polica - njemu je dodeljena nagrada za najbolji originalni scenario za filmove "Djangova osveta" (Django Unchained) i "Petparačke priče".

5. Akira KurosavaFilmovi japanskog režisera Akira Kurosave kao što su: "Skrivena tvrđava" (The Hidden Fortress), "Ran" (Ran), "Sedam samuraja" (Seven Samurai) i "Rašomon" (Rashomon), su imali veliki uticaj na američke režisere, a najviše na Džordža Lukasa, Stivena Spilberga i Frensisa Forda Kopolu. Iako je on najslavniji japanski režiser na zapadu, Oskara za najboljeg režisera nikada nije osvojio. Bio je nominovan samo jednom, za film Ran (1985). Njegov film Rašomon je 1952. godine osvojio nagradu za najbolji strani film, a Stiven Spilberg i Džordž Lukas su mu 1990. godine uručili nagradu za životno delo.

4. Dejvid FinčerRežiser Dejvid Finčer bio je dva puta nominovan za najboljeg režisera. Prvi put je to bilo 2009. godine za film "Neobični slučaj Bendžamina Batona" (The Curious Case of Benjamin Button), ali ipak je film Milioner iz blata (Slumdog Millionare) doneo Oskara svom tvorcu Deniju Bojlu, a drugi put je 2011. godine bio nominovan za film "Društvena mreža" (The Social Network). Finčer je izjavio da se u sezoni dodele Oskara prati svaki pokret nominovanih i da se svaka njihova ekspresija stavlja pod nadzor, kako bi on to rekao, "jebenog youtube-a".

3. Dejvid LinčDejvid Linč je bio nominovan tri puta za Oskara i sva tri puta je izgubio. Prvi put je to bilo 1981. godine za film "Čovek slon" (The Elephant Man), ali je nagrada otišla Robertu Redfordu za režiju filma "Ordinary People", zatim je nominovan 6 godina kasnije za film "Plavi somot" (Blue Velvet), ali ponovo nije bilo ništa od nagrade. Nakon petnaest godina, tačnije 2002. njegov film "Bulevar zvezda" (Mullholand Drive) je doživeo veliku slavu, ali Dejvidu nije doneo Oskara za najboljeg reditelja.

2. Serđo LeoneSlavni italijanski reditelj Serđo Leone smatra se jednim od najuticajnijih režisera kaubojskih filmova. Tokom njegove dvadesetpetogodišnje karijere, Leone nijednom nije osvojio Oskara za najboljeg režisera, iako su njegovi filmovi opšte popularni i vole ih i oni koji nisu obožavaoci vesterna. Da se podsetimo, tu spadaju ostvarenja: "Dobar, loš, zao", "Bilo jednom na Divljem zapadu", "Za šaku dolara", "Za dolar više" i kultna krimi-drama "Bilo jednom u Americi".

1. Federiko FeliniJoš jedan slavni italijanski režiser, Federiko Felini, je tokom svoje četrdesetogodišnje karijere bio nominovan četiri puta za najboljeg režisera, ali sve četiri nagrade su otišle u druge rediteljske ruke. Njegova prva nominacija bila je 1961. godine za film "Sladak život" (La Dolce Vita), zatim dve godine kasnije za film "Osam i po" (8 1/2), 1971. godine bio je nominovan za "Satirikon" (Satyricon) i 1976. za "Amarkord" (Amarcord). Felinija ipak ne možemo nazvati potpunim gubitnikom, jer je osvojio četiri Oskara za najbolji strani film, a 1993. dobio je nagradu za životno delo.
Top 10 kultnih režisera koji NIKADA nisu nagrađeni Oskarom Top 10 kultnih režisera koji NIKADA nisu nagrađeni Oskarom Reviewed by jane'sworld007 on June 02, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.