Kurt Cobain: Montage Of Heck (2015): Recenzija filma


Dokumentarni film "Kurt Kobejn: Montaža pakla" jeste jedan od najiskrenijih i najemotivnijih dokumetaraca svih vremena. On će Vas podsetiti da su legendarni pevači zaista večno sačuvani od zaborava i da su sa razlogom dobili tu titulu.

Većina Vas je sigurno čula za Kurta Kobejna, legendarnog pevača rok grupe "Nirvana", i za njihov učinak i doprinos na muzičkoj sceni. Oni su nam doneli potpuno nov zvuk - zvuk grandža iz Sijetla, pun distorzije koja sa sobom nosi težinu, hardkor pank zvuk i andergraund atmosferu, koja je u jednom momentu neopisivo surova, sirova i glasna, a u drugom melaholična i apatična.


Na samom početku filma kroz razne kućne video zapise, intervjue, fotografije i crteže, prikazuje se njegovo detinjstvo u malom, industrijskom gradu Aberdinu, zatim odrastanje kao deteta razvedenih roditelja, što je i najvećim delom uticalo na traume koje su  kasnije prerasle u psihičke probleme. Prikazano nam je i Kurtova neprestana selidba od jednog roditelja do drugog, do babe, tetaka, dede i rođaka, odnosno na sva mesta gde se nije uklapao i na kojima je bio bez i malo porodične atmosfere koja je Kurtu, kao hipersenzitivnoj i emotivnoj osobi, najviše trebala i za kojom je tragao do kraja svog života.Kurt ubrzo ulazi u loše društvo i izlaz i utočište iz svoje situacije traži u narkoticima i pank muzici, zbog koje i osniva bend koji posle niza neuspelih i ižvrljanih imena u svom dnevniku, naziva NIRVANA. Zajedno sa svojim prijateljima iz benda, Dejvom Grolom i Kristom Novoselićem, stvara muziku na svoje mnogobrojne tekstove i nedugo potom doživljava vrtoglavi uspeh na koji nije bio spreman, nakon čega je usledio strmoglav pad; Kurtova bolest, venčanje sa Kortni, drogiranje, rođenje njihove ćerke Frensis i depresija koja nije mogla da vodi ničemu dobrom i koja se nažalost završila Kobejnovim samoubistvom u 27. godini.

Ovaj dokumentarac režirao je Bret Morgen. On i njegov tim imali su potpun pristup svim kućnim videima, dnevnicima, crtežima, škrabotinama, fotografijama, Nirvaninim koncertima, intervjuima, nepoznatim i neobjavljenim pesmama, demo snimcima i svim sveskama u koje je Kurt zapisivao svoje tekstove. Ovo je prvi film koji je rađen u saradnji sa njegovom porodicom, ali njegov kvalitet se ogleda u tome što je publici i gledaocima ostavljen izbor za tumačenje Kurta i njegove ličnosti, situacija u kojima se nalazio i svemu onom što je činilo njegov život i njega samoga.


Naziv dokumentarca "Montaža pakla" potiče od istoimenih naziva kaseta, na kojima je Kurt snimao sebe, praveći sam svoju priču i neku vrstu zvučnog kolaža koji je on snimio 1988. godine. Ovaj film je na artistički i nesvakidašnji način uspeo da oživi sećanje na pevača Nirvane i da kod većine kritičara izazove pohvale i ovacije.

Preporučujem ga pre svega svim ljubiteljima pank i grandž muzike, muzike kao umetnosti uopšte, svim poklonicima Nirvane i Kurta Kobejna i svima onima koji žele da saznaju intimne pojedinosti iz njegovog života. Nemojte da se iznenadite ukoliko posle odgledanog filma budete želeli da preslušate njihovu čitavu diskografiju, a sigurna sam da će njihovi najverniji fanovi to i uraditi, uživajući u svakom rifu, glasu, akordu i u svakoj noti odslušane pesme.


Smatram da će Vam ovaj film pružiti istinski uvid u sve ono što se događalo u Kobejnovom životu i to kroz njegove same reči i dela, njegove pesme, tekstove i misli iz dnevnika. Kroz film saznajemo ponešto o njegovom detinjstvu i odrastanju, zatim o formiranju kultnog grandž benda koji će imati uticaj na mnoštvo potonjih generacija, o vrtoglavom uspehu i padu i o svim njegovim ljubavima i teškoćama kroz koje je prolazio.

Intervjui sa njegovom porodicom čine samo delić atmosfere čitave priče i oni su tu da nas vrate u sadašnjost i izazovu u nama nostalgiju, tugu, bes i razočarenje, ali i preplavljenost srećom i zahvalnost, jer smo prisustvovali jednom neopisivom događaju; jednom oživljavanju na sećanje ne samo rok ikone i jedne od najuticajnijih muzičara 20. veka, već i dobroj osobi, emotivcu, kreativcu i umetniku, koji nije uspeo da pronađe svoje mesto pod suncem na ovom svetu, već negde drugde; negde gde ne postoje granice i gde se njegova ličnost može izraziti u svom potpunom svetlu, negde gde ga njegovi demoni neće nikada pronaći. To mesto je u našim srcima.


Režija: Brett Morgen
U dokumentarcu učestvuju: Don Cobain, Jenny Cobain, Kim Cobain, Courtney Love...
Ocena: 9.5

Kurt Cobain: Montage Of Heck (2015): Recenzija filma Kurt Cobain: Montage Of Heck (2015): Recenzija filma Reviewed by jane'sworld007 on June 04, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.