Top 10 pesama koje se sastoje SAMO od tri akorda


Mnogi smatraju da je jednostavnost ključ uspeha u muzici. Proste, ali ujedno i veoma kvalitetne i dobro poznate numere pokazale su da su oni što su to govorili bili u pravu. Barem velikim delom. Ove numere nam pokazuju da se ne moramo razbacivati akordima i harmonijskim lestvicama da bi postigli željeni uspeh. Pogledajte koji se bendovi i kantautori drže devize da je u jednostavnosti konačni oblik savršenstva.

1. Bill Haley and the Comets - "Rock Around The Clock" (E,B,A)
Iako je prošlo šezdeset godina od stvaranja ove numere, ona je i dalje slušana, dobro prepoznatljiva, često puštana na radiju i ona se i dalje sastoji od tri akroda. Ko ne poželi da ustane i zaigra kad čuje ovaj energičan zvuk i odveć dobro poznat početak "one, two, three o'clock, four o'clock, rock"?

2. Bob Dylan - "Knockin' on the Heaven's Door" (G,C,D)
Pesma "Knockin' on the Heaven's Door" je verovatno najviše obrađivana pesma svih vremena. Poznato je da Bob Dilan obožava jednostavnost, što se može uočiti i iz njegovih pesama, kao što su "Mr. Tambourine Man" ili "Blowin' in the Wind", takođe sastavljenih od tri akorda, što mu nije predstavljalo nikakvu prepreku da ostvari svetsku slavu najboljeg kantautora.

3. The Troggs - "Wild Thing" (A,D,E)
Ako volite da gledate filmove, onda mora da ste bar jednom čuli ovu numeru i njen refren. Ovo je pesma koju svaki bend na svom početku mora da nauči da svira. Pravo je oličenje garage roka i ako je niste dosad svirali, vreme je da iznajmite jednu garažu i počnete.

4. T Rex - "Get It On" (E,A,G)
Istinska rok numera sedamdesetih godina, "Get It On" ima vraški jednostavan, ali izuzetno zarazan i privlačan gitarski rif, koji ćete zapamtiti već nakon prvog slušanja. Ovo je jedna od onih pesama koju ćete morati da stavite na Vašu plejlistu za vožnju.

5. ZZ Top  - "Tush" (G,C,D)
Kada pustite "Tush" nećete prestati da glavom pratite ritam muzike. Ovo je definitivno jedna od onih numera koja zahteva sviranje gitare u vazduhu. Ukoliko niste ljubitelj bluza, ZZ Top će Vas učiniti jednim od njih. U svakom slučaju nećete ostati ravnodušni na njihovu melodiju... niti bradu.

6. Lynyrd Skynyrd - "Sweet Home Alabama" (G,C,D)
Ovo je prava okorela southern rok numera. Jednostavno poželite da jednostavno ležite na jednostavnoj plaži i uživate u potpunoj jednostavnosti koju Vam nudi Lynyrd Skynyrd. Gitarista ovog benda, Ed King, je izjavio da su mu se akordi i dve glavne solaže iz pesme prikazale u snu. Prilično jednostavno rešenje za pisanje pesama.

7. Joy Division - "Atmosphere" (A,D,E)
Iako ima samo tri akorda, najpoznatija pesma benda Joy Division je puna melanholije i sete, ali i odličnog i neopisivo kvalitetnog zvuka, koji će prijati svakom uhu. Svako od nas se nalazi u ovoj numeri, zbog čega je potrebno da se zavalite u naslonjač i krenete u potragu za sobom.

8. Pulp - "Common People" (C,F,G)
Pored neopisivo urnebesnog teksta, ova pesma je jedna od onih stvari za koje smo zahvalni Britpop žanru. Sa svojim prilično jednostavnim zvukom i najjednostavnijom lestvicom ikada, ova numera je odličan primer jedne prave i istinske pop pesme. "You want to live like common people?"

9. Pearl Jam - "Release" (G,C,D)
Ova pesma bila je jedna od prvih koju je Edi Veder, pevač grupe Pearl Jam, napisao sa svojim bendom. Ona hipnotiše, vuče Vas u svoj svet i daje Vam do znanja koliko je zapravo ovaj bend kvalitetan i potpuno osoben. Ovaj singl doveo je do proboja benda na svetsku scenu. Neopisivo smo mu zahvalni na
tome.

10. Johnny Cash - "Ring Of Fire" (G,C,D)
Kantri klasik, "Ring Of Fire", napisala je žena Džonija Keša, Džun Karter. Sedite, pustite ovu pesmu, poslušajte Džonijev božanstveni bariton, a potom uzmite gitaru u ruke i zapevajte zajedno sa njim. Vrlo jednostavna i melodična, ova numera je prava kantri poslastica.
Top 10 pesama koje se sastoje SAMO od tri akorda Top 10 pesama koje se sastoje SAMO od tri akorda Reviewed by jane'sworld007 on May 16, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.