Blokbasteri niskog budžeta


Ko god pomisli na blokbastere, pomisli i na ogromne, astronomske budžete kojim se finansiraju i plaćaju svi koji rade na određenom filmu, ali s vremena na vreme uvek naiđe taj jedan film, onaj koji to sve opovrgne i dokaže sve suprotno od očekivanog. Pogledajte koji filmovi su, iako snimani sa vrlo niskim budžetom, doživeli veliku slavu i zaradili mnogo više no što je u njih uloženo. Ponekad zaista nije bitna reklama niti vrhunska oprema da bi on doživeo veliki uspeh i postao blokbaster, a ova ostvarenja to i dokazuju.


Juno (2007)
"Džuno" je film koji svi tinejdžeri moraju da pogledaju. Priča prati devojku po imenu Džuno koja ostaje trudna, nakon čega joj se život potpuno menja, ali njeni prijatelji i porodica ostaju uz nju i pružaju joj svu neophodnu pomoć. Ovo je jedan od onih filmova koji će Vam sigurno pomoći da pregurate još jedan kišan dan. "Džuno" je osvojio i Oskara za najbolji i najoriginalniji scenario, a muzika koja se provlači kroz njega je odlična i zaslužuje svaku pohvalu.
Budžet: 6,5-7,5 miliona dolara
Zarada: 230 miliona dolara

My Big Fat Greek Wedding (2002)
Za ovu romantičnu komediju se nije ni očekivalo da će potpuno da napuni bioskopske sale, a kamoli i da zaradi neuporedivo više nego ijedna romantična komedija. Ukoliko osećate nostalgiju za minulim vremenima John Corbett (tumači glavnu ulogu) će Vam sigurno pomoći da utolite tugu u njegovoj odličnoj figuri i frizuri na kojoj bi mu pozavideli mnogi... 2000. godine.
Budžet: 5-6 miliona dolara
Zarada: 241 milion dolara

Saw (2004)
Ovaj poznati indi horor film je, osim toga što je postigao ogroman uspeh na svim festivalima, uspeo da zaradi doslovno 100 puta više novca nego što je uloženo u njegovo snimanje. Pored odlične priče koja može da izazove blagu mučninu, ovaj film preporučujem svim hororljupcima, mada verujem da su oni već odgledali sve delove sage o ubici po imenu Jigsaw.
Budžet: 1,2 miliona dolara
Zarada: 103 miliona dolara

Rocky (1976)
Ovaj klasik malo ko nije pogledao. Poznata sportska drama "Roki" je Silvesteru Staloneu obezbedila svetsku slavu, a ne treba ni da pričamo o zaradi koju je obezbedio glumcima, režiseru, producentima i svima onima koji su vredno radili na njegovom snimanju. Pored toga što je osvojio Oskara, on je i odgovoran za kultnu scenu koja je ušla u filmsku istoriju, a koja prikazuje Rokija dok trči na stepenicama muzeja umetnosti. Ne treba zaboraviti ni one-and-only muzičku numeru Eye of the Tiger koja se provlači kroz sve plejliste, rođendane i karaoke večeri.
Budžet: milion dolara
Zarada: 117 miliona dolara

The Blair Witch Project (1999)
Evo još jedne prave horor poslastice. Priča prati legendu o Veštici iz Blera i grupu studenata koji se odlučuju da istraže da li je ona istinita ili su to zaista samo priče koje služe za plašenje dece, a možemo se složiti i odraslih. Ovo je još jedan od onih filmova (Urban Legend, Bloody Mary) koji nam poručuje da se ne mešamo tamo gde nam nije mesto i da nastavimo sa svojim koliko toliko normalnim studentskim životom. Film je dobio mnoštvo pozitivnih kritika i ovo je jedan od onih indi ostvarenja sa Sandens festivala koji je postigao veliki uspeh.
Budžet: 500.000 - 750.000 dolara
Zarada: 140 miliona dolara

Mad Max (1979)
Ova akcija sa Mel Gibsonom u glavnoj ulozi osvojila je srce mnogih gledalaca i naterala ih da kupe istoimeni DVD i da ga priključe svojoj kolekciji. Film je ostvario veliki uspeh u Australiji, a kasnije isto tako i u Americi. Ukoliko niste gledali ovaj hit s početka osamdesetih godina, vreme je da ga skinete, pogledate i priključite svojoj download fascikli.
Budžet: 400.000 dolara
Zarada: 100 miliona dolara

Napoleon Dynamite (2004)
Ovo je jedna blesava, šašava i luckasta indi komedija koja je, u odnosu na to koliki je bio budžet za njeno snimanje, uspela da postigne ogromnu zaradu od čak 46 miliona dolara. Glavnog glumca Džona Hedera su isprva platili samo 1000 dolara, misleći kako je ovo još jedan od onih indi filmova koji neće uspeti da zadovolji publiku niti da osvoji filmsko tržište, ali dogodilo se upravo suprotno. Pun je zanimljivih dosetki na koje ćete naići širom interneta. Gosh!
Budžet: 400.000 dolara
Zarada: 46,1 milion dolara

Halloween (1978)
Ovaj kultni horor poznatog režisera Džona Karpentera uspeo je da ,pored ogromnog uspeha u horor žanru, ostvari i veliku slavu u indi žanru. "Halloween" je niskobudžetni film koji je sniman u više nastavaka i koji je rimejkovan mnogo puta, ali ništa ne može da nadmaši originalnu verziju Majkl Majersa i jezivog saundtraka za koji je zaslužan sam režiser.
Budžet: 300.000 dolara
Zarada: 47 miliona dolara

Paranormal Activity (2007)
Ovo je film ,koji je od ovde nabrojanih, imao najniži budžet od samo 15.000 dolara, jeste najisplativiji film svih vremena! Priča prati bračni par kojeg progone duhovi, zbog čega svoju kuću oni obezbeđuju kamerama, a nas gledaoce uvode u prilično jezivu atmosferu. Ko bi posle ovog filma mirno spavao (sem naravno producenata i snimatelja koji su radili na njemu)?
Budžet: 15.000 dolara
Zarada: 108 miliona dolara
Blokbasteri niskog budžeta Blokbasteri niskog budžeta Reviewed by jane'sworld007 on May 28, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.