Top 8 visokoobrazovanih rok muzičara


Konačno! Dokaz da nisu svi rokeri neobrazovani i neprosvećeni je tu. Došlo je vreme za razbijanje stereotipa. Ako ste mislili da zbog svoje bezbrižnosti i buntovništva rokeri ne mogu da budu ozbiljni, elokventni i oštroumni, grdno ste se prevarili. Pogledajte koje muzičare je pored seksa, droge i rokenrola zanimala i fakultetska diploma.

8. Dexter Holland (The Offspring)Da li ste znali da je pevač grupe The Offspring diplomirao na Univerzitetu Južne Kalifornije i da ima master diplomu iz molekularne biologije? Dekster, autor pesama kao što su "Why Don't You Get A Job?" i "Pretty Fly (For A White Guy)" je započeo i doktorat iz ove oblasti, ali je bio sprečen uspehom benda. On je 2013. godine nastavio doktorske studije iz oblasti virusne onkologije i izdao je rad pod nazivom Identification of Human MicroRNA-Like Sequences Embedded within the Protein-Encoding Genes of the Immunodeficiency Virus.

7. Thom Yorke (Radiohead)Pevač grupe Radiohead, Tom Jork, je 1988. godine odlučio da privremeno pauzira sa radom svog benda koji se tada zvao On a Friday, a kada su njegovi članovi završili sa svojim obavezama i diplomirali, bend se ponovo okupio, ali ovaj put pod nazivom Radiohead. Tom je diplomirao na odseku primenjenih umetnosti i engleske književnosti, nakon čega je sa svojim bendom prodao preko 30 miliona albuma širom sveta.

6. Tom Scholz (Boston)Gitarista benda Boston, Tom Šolc je 1970. godine postao vlasnik master diplome iz oblasti mehaničkog inžinjerstva na MIT fakultetu. On je i osnivač Rockman gitarskog pojačala, a dizajnirao je i većinu snimateljske opreme za svoj bend. Većina poznatih pesama kao što su "More Than A Feeling", "Smokin'" ili "Don't Look Back" je snimljena u Tomovom podrumu, jer je on zahvaljujući svom znanju iz inžinjerstva uspeo da obezbedi povoljne uslove za snimanje ovih i ostalih numera.

5. Brian May (Queen)Ukoliko niste znali, Brajan Mej je, pored titule najboljeg gitariste svih vremena, vlasnik i diplome astrofizičara. Mej je 1968. godine krenuo na fakultet, ali je predavanja i svoje prisustvo na njima morao da odloži zbog popularnosti svog benda Queen. Nakon skoro 40-godišnje pauze, on se u svojoj šezdesetoj godini vraća studijama i doktorira iz oblasti astrofizike, 2007. godine. "Ovo je bila najduža pauza ikada. Bilo je teško birati između muzike i studija."

4. Greg Graffin (Bad Religion)Pevač i kompozitor poznatog pank-rok benda Bad Religion, Greg Grefin, diplomirao je na odseku za antropologiju i geologiju. Završio je master iz geologije na UCLA univerzitetu, a doktorirao zoologiju. Kada nema probe niti koncerte sa svojim bendom, on je profesor na Kornel i UCLA univerzitetima.

3. Lou Reed i Sterling Morisson (Velvet Underground)Malo njih zna da je Lu Rid, pevač, kompozitor i gitarista benda Velvet Undergorund, završio fakultet i diplomirao na odseku za umetnost 1964. godine. Sterling Morison, osnivač ovog benda, je takođe vlasnik doktorske diplome iz oblasti srednjovekovne književnosti. Inače, Rid i Morison su se upoznali na studijama gde se i razvila ideja za nastanak ovog benda.

2. ColdplayUkoliko niste znali, svi članovi benda Coldplay su se upoznali upravo tokom studiranja u Londonu 1996. godine. Tri člana od ukupno četiri su završila fakultete. Pevač Kris Martin je diplomirao na odseku klasičnih nauka (grčkog i latinskog), gitarista Džoni Bakland je završio matematiku, a bubnjar Vil Čampion antropologiju.

1. Jim Morisson (The Doors)Džim Morison bio je poznat kao knjiški moljac koji je proždirao svaku knjigu koja mu padne pod ruku, kao teški alkoholičar, narkotički zavisnik, pevač grupe "The Doors", kao istinska rok ikona, ali i kao vlasnik diplome iz oblasti pozorišne umetnosti. Morison je završio fakultet 1965. godine, na UCLA Univerzitetu, iste godine kad su i oformljeni Dorsi. Bio je dobar student, sa prosekom B+ (što bi se reklo, jak vrlodobraš), a predmeti koje je najviše voleo bili su filozofija i književnost (posebno pesništvo).

Poznati američki muzičar Frenk Zapa je rekao: "Ako želiš nešto da povališ, studiraj. Ako želiš da se obrazuješ, idi u biblioteku." Smatrate li da je bio u pravu?
Top 8 visokoobrazovanih rok muzičara Top 8 visokoobrazovanih rok muzičara Reviewed by jane'sworld007 on April 30, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.