Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001): Recenzija filma


Film "Začarani grad" (na engleskom poznatiji kao Spirited away) je, kao što mu ime govori, uspeo da začara i raskravi srca mnogih koji su imali tu čast da ga pogledaju..Ovo predivno, očaravajuće i čarobno remek-delo, u režiji Hajaoa Mijazakija, čoveka koji je direktor studio Ghiblija, proglašeno je za jedan od najboljih filmova 21. veka i za najbolji animirani film svih vremena.

Priča prati desetogodišnju devojčicu po imenu Čihiro, koja sa svojim roditeljima na putu za svoj novi dom, nailazi na napušten grad. U jednom od restorana oni pronalaze spremljenu hranu, a njeni roditelji, nakon dugog putovanja, odlučuju da se posluže. Nakon što pojedu većinu te hrane, oni se pretvaraju u svinje, a Čihiro shvata da je ovaj grad sve, sem napušten. U njemu su nastanjeni demoni, duhovi i jedan presladak dečak po imenu Haku koji pomaže Čihiro da spasi svoje roditelje.


Animacija u ovom filmu je zaista izvanredna i drugačija je u odnosu na Diznijeve filmove. "Začarani grad" je nešto posebno. On Vas uvlači u svoj svet, gde likove ne posmatrate kao animirane, već kao stvarne osobe za koje ćete se emotivno vezati i koji će u Vama probuditi osećaje za koje ste mislili da su zakržalji. Mijazaki stvara jedan živopisan, snažan i jasan svet, pun detalja, koji se u suštini ne razlikuje od našeg.

Ukoliko imate izbor između gledanja filma na engleskom, srpskom ili japanskom, nikako nemojte birati nijednu sinhronizovanu verziju (sem ako film ne puštate detetu) već prebacite audio na japanese, jer ćete tada u potpunosti uspeti da doživite magiju filma.


"Začarani grad" nam govori o ljubavi prema prijateljstvu, detinjstvu, roditeljima, prirodi i o životu uopšte.On je mnogo više od remek-dela. "Sen to Chihiro no Kamikakushi" će se podjednako svideti i odraslima i deci, zbog čega ga preporučujem svim živim bićima koji spadaju u vrstu homo sapiensa. Skinite ovaj film, pritisnite dugme play i krenite na dvočasovno putovanje u malo drugačiji svet iz kog ćete se vratiti oplemenjenog duha i spremni da krenete na ovaj put još nebrojeno mnogo puta.

Glasove pozajmljuju: Miyu Irino, Rumi Hiiragi, Mari Natsuki...
Režija: Hajao Mijazaki
Ocena: 10

Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001): Recenzija filma Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001): Recenzija filma Reviewed by jane'sworld007 on April 11, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.