Najbolji filmovi Tima Bartona


Tim Barton je američki ilustrator, režiser i scenarista rođen 25. avgusta 1958. godine u malom gradu Berbanku u Kaliforniji, koji je kolevka Holivuda jer se u njemu nalaze mnogi poznati televizijski studiji kao što su NBC, Warner bros., Disney i ostali. Još kao dete, niko nije ni slutio da će Barton da postane jedan od uspešnih i svetski priznatih režisera. Bio je stidljiv i naklonjen umetnosti, najviše filmovima, slikanju i crtanju. Studirao je na kalifornijskom univerzitetu za umetnost, a potom se uključio u animiranje crtanih filmova pod pokroviteljtsvom Dizni studija (bio je uključen u stvaranje filma "Lisica i pas"). Njegovi radovi su vrlo autentični, puni strašnih i mračnih bića kojima nećete moći odoleti, dok su teme veoma nekovnecionalne i vrlo maštovite i kreativne. Ukoliko niste čuli za ovog režisera, niti za njegova filmska ostvarenja, preporučujem Vam da se udobno smestite i krenete na putovanje kroz trejlere njegovih najboljih i najuspešnijih filmova.

1. Alice In Wonderland (2010)
Prča prati devetnaestogodišnju Alisu koja se vraća u Zemlju čuda i ponovo se susreće sa dobro poznatim fantastičnim bićima ove zemlje shvatajući da je njen zadatak da zauvek prekine okrutnu vladavinu Kraljice. Film je prepun detalja i neobičnih vizuelnih efekata koji će Vas naterati da sve ponovno proživite na potpuno drugačiji način.

2. Charlie and the Chocolate Factory (2005)
Ekranizacija poznatog romana pisca Roalda Dala nije mogla da prođe bez Bartonovog učešća u njegovoj filmskoj adaptaciji. Priča prati dečaka Čarlija koji je jedan od srećnih dobitnika karte za obilazak najpoznatije fabrike čokolade Vilija Vonke. Tokom njenog obilaska dešavaju se događaji koji će na kraju da dovedu do najsrećnijeg završetka koji možete da zamislite. Ovo je jedan čaroban film i jedna od retkih uspešnih ekranizacija.

3. Corpse Bride (2005)
Ovaj film zaista u potpunosti opisuje rad Tima Bartona. Priča je vrlo neobična. Budući nervozni mladoženja odlazi u šumu da bi ponovio svoje bračne zavete i da bi iscenirao buduće venčanje, ali on ni ne sluti da je grana na koju je stavio prsten ustvari ruka mrtve mlade koja se njegovim rečima izgovorenog zaveta diže iz mrtvih i udaje se za njega. Odličan scenario, vizuelni efekti i odlična zamisao sprovedena u nezaboravno delo ovog jedinstvenog režisera.

4. The Nightmare Before Christmas (1993)
Ovo je jedan od njegovih najpoznatijih filmova i ujedno se ubraja u najbolje animirane filmove svih vremena. Mogli bismo reći da je glavni lik ovog crtanog filma, Džek Skelington, alter ego Grinča, jer on krade Božić, ali ne da bi rastužio već obradovao stanovnike Strahograda kojima Džek želi da pruži priliku da iskuse lepotu Božića i poklanjanja darova.

5. Edward Scissorhands (1990)
Ovo je možda i najbolji film ovog režisera. Priča je vrlo jednistvena i nežna, puna emocija, što će Vas naterati da gledate film "Edvard Makazoruki" iznova i iznova. U ovom ostvarenju režiser je upoznao glumca Džonija Depa nakon kog je on glumio u mnoštvu filmova Tima Bartona (Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory, Alice in Wonderland...), a kasnije su se mnoge poznate ličnosti šalile na račun njihove prevelike povezanosti, govoreći da se poznati režiser oženio Helenom Bonam Karter samo zbog toga što liči na Džonija Depa. U svakom slučaju, preporučujem svima da pogledaju istinsku ljubavnu priču u glavnoj ulozi sa, pogađajte... Džonijem Depom.

6. Big Eyes (2014)
Film "Velike oči" je biografska drama o slikarki Margaret Kin. Njen muž je deset godina preuzimao sve zasluge za njena dela, sve dok ona nije priznala ko zaista stoji iza svih "velikih očiju". Film nije loš, mada smatram da Big Eyes najmanje liči na ovog režisera. Možda je previše komercijalizovan, ali ipak ga vredi pogledati jer je baziran na istinitim događajima, a i sigurna sam da će Vas sva oslikana platna koja budete videli naprosto oduševiti. Naime, njena dela su i dalje aktuelna, iako datiraju iz šezdesetih godina. Takođe, glumica koja tumači glavnu ulogu, Ejmi Adams je izvrsno iznela sve emocije i odlično interpretirala ulogu Maragret Kin.

7. Big Fish (2003)
Smatram da pored Edvarda Makazorukog, film "Krupna riba" zaslužuje sve pohvale i pozitivne filmske kritike. Na samrti, otac svom sinu ,sa kojim nije progovorio tri godine, priča izmišljene priče o svom životu, sa par istinitih činjenica. Sin se kroz legende i mitološke priče prožete vešticama, džinovima i narcisima poistovećuje sa ocem i na kraju shvata njegovu važnost i svrhu. Ukoliko želite da pogledate film, obavezno obezbedite maramice jer će Vam biti preko potrebne. Odlično režiran film, pun emocije i jednostavnosti.

8. Ed Wood (1994)
Pogađajte ko tumači glavnu ulogu u ovom filmu. Ne možete da pogrešite. Džoni Dep glumi Eda Vuda, čoveka koji je proglašen za najgoreg režisera svih vremena, ali koji želi da ispuni svoj san, bez obzira na nedostatak podrške. Mnogi ne znaju da je režiser Ed Wood zaista postojao. Njegovi najpoznatiji filmovi su Bride of the Monster (1955) i Glen or Glenda (1953). Ukoliko volite radove Tima Bartona, preporučujem Vam ovaj film.


Ne treba izostaviti ni horor-mjuzikl "Svini Tod - pakleni berberin iz ulice Flit"(2007) (adaptacija brodvejskog mjuzikla koji je delom rađen prema istoimenoj knjizi pisca Džejmsa Malkolma Rajnera), animirane filmove "Frankenweenie"(2012) i "Mars Attacks!"(1996) i komediju "Beetlejuice" (1988).

Koji film Tima Bartona je po Vašem mišljenju najbolji i koji biste pogledali bez razmišljanja?
Najbolji filmovi Tima Bartona Najbolji filmovi Tima Bartona Reviewed by jane'sworld007 on April 26, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.