KNJIGA MESECA: Stiven King - Groblje kućnih ljubimaca


Stiven King  je jedan od najpoznatijih pisaca savremenih horor i naučno-fantastičnih dela. Njegove knjige poslužile su za nastanak mnogih filmova, kao što su: Zelena milja ("The Green Mile"), Mizeri ("Misery"), Isijavanje ("The Shining") ili Bekstvo iz Šošenka ("The Shawshank Redemption"), a mnogi poznati muzički bendovi kao što su Ramonsi (inače Kingov omiljeni bend) ili AC/DC, pravili su muziku za filmske adaptacije njegovih dela. Pesma "Pet Sematary" slavnih Ramonsa, nastala je po uzoru na knjigu meseca "Groblje kućnih ljubimaca".Radnja knjige "Groblje kućnih ljubimaca" prati život doktora Luisa Krida koji se, sa svojom decom i ženom, seli u Ladlou, zbog ponude za posao na univerzitetu. Njihova kuća se nalazi odmah pored prometne ceste, kuda kamioni prolaze nebrojeno mnogo puta dnevno, zbog čega se često desi da se na nekom delu puta nađe mrtva životinja, koja nije imala tu sreću da na drugu stranu dospe živa. Luis se po dolasku sprijateljava sa Džadom, osamdesetogodišnjakom koji zna kobnu tajnu vezanu za šumu koja se nalazi u okolini njihove kuće. Kada Čerča, mačka njegove ćerke Eli, udari kamion, Džad će okriti Luisu tajnu koja će ga koštati ne samo njegovog života, već i života ostalih članova njegove porodice.


Ovo delo objavljeno je 1983. godine, a King ga smatra svojim najstrašnijim romanom. Inspiracija da ga napiše došla mu je kada se sa svojom porodicom doselio u okolinu Oringtona, da bi držao predavanja na univerzitetu koji je nekada davno pohađao. Njihova kuća nalazila se pored ceste kojom su (kao i u knjizi) danonoćno jurili kamioni, zbog čega su deca u komšiluku napravila groblje za njihove kućne ljubimce. Kada je mačka njegove ćerke zadesila tužna sudbina, King je bio primoran da ga sahrani na groblju i da objasni ćerci šta se dogodilo. Nakon nekoliko dana javila mu se misao o tome šta bi bilo kad bi se mačak vratio (iz mrtvih) kući: "Nakon što se ovo dogodilo, pomislio sam, šta bi se desilo da je neko dete nastradalo, jer smo imali neprijatno iskustvo sa našim sinom Ovenom, koji je istrčao na ulicu, ali smo bili dovoljno brzi da ga ščepamo i zaustavimo. Nakon ovih događaja javila mi se ideja za roman".


Postoji i istoimeni film koji je snimljen po knjizi koja je mnogo bolja, jer ćete uz nju uspeti da doživite priču u potpunosti, bez ikakvih sugestija iz filma. Vi ćete imati tu moć da zamislite kako izgledaju likovi i okolina u kojoj žive, kao i kakav je osećaj kada Vas mačak ošine zlim žutim očima. King takođe kroz čitav roman koristi deo teksta pesme "Blitzkrieg Bop" popularne pank grupe The Ramones (Hey Ho, Let's Go).Stiven King je knjigom "Groblje kućnih ljubimaca" uspeo da spoji tužnu životnu sudbinu sa nečim natprirodnim i tako Vas natera da Vas prožmu jeza, strah i užas. Delo je satkano od ljubavi, svađe, kajanja i najgore od svega: smrti Luisovog deteta, odnosno iz svega onoga što može postati jedna nespokojna stvarnost, što će Vas učiniti još više anksioznim i uzrujanim tokom njegovog čitanja. King će uspeti da Vas uvuče u svoj svet i natera da izgubite pojam o vremenu, a delo će Vas ne samo učiniti besanim, već i sigurnim u to da je Stiven King zaista kralj horor žanra, jer ćete nakon Groblja kućnih ljubimaca znati da je "mrtvo ponekad bolje"
KNJIGA MESECA: Stiven King - Groblje kućnih ljubimaca KNJIGA MESECA: Stiven King - Groblje kućnih ljubimaca Reviewed by jane'sworld007 on April 19, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.