THE SMITHS: Bend sa misijom


"And if a double decker bus, crashes into us, to die by your side it's such a heavenly way to die". Želim da grupu The Smiths prikažem u najboljem mogućem svetlu, zbog toga ovaj članak započinjem stihom iz jedne od njihovih najpoznatijih pesama. Pevač ove grupe, Morisi, razlikovao se od ostalih, što možemo i da potvrdimo pomoću stihova koje je pisao za svoje pesme. Njegovi stihovi su teatralni, mračni i turobni, ali u isto vreme i veoma iskreni, bez predrasuda i bez dlake na jeziku. On se smatra i glavnim osnivačem popularne indie rock scene.


"I called to wish you an unhappy birthday because you're evil and you lie and if you should die I may feel slightly sad, but I won't cry"
(Zovem da ti poželim ne-srećan rođendan, jer si zla i lažeš, ako i umreš, možda će mi biti pomalo i žao, ali plakati neću.)

“You're not right in the head, and nor am I, and this is why....this is why I like you.” 
(Nema veze što si udarena u glavu, i ja sam, zbog toga mi se i sviđaš.)

“I can chase you, and I can catch you,but there is nothing I can do to make you mine.” 
(Mogu da te lovim i da te uhvatim, ali da te učinim mojom, tu ne mogu ništa da uradim.)

“To me you are a work of art, and I would give you my heart - that's if I had one.”
(Ti si za mene umetničko delo i da imam srce, dao bih ti ga.)

"To die by your side it's such a heavenly way to die"
(Rajski je umreti pored tebe.)


Grupa The Smiths trajala je od 1982. do 1987., što je ukupno pet godina. Za to vreme oni su uspeli da stvore mnoštvo hitova, na kojima bi im pozavidele i mnoge poznatije ličnosti. Bend je nastao u Mančesteru i činili su ga pevač Stiven Morisi (Steven Morissey), gitarista Džoni Mar (Johnny Marr), basista Endi Rurk (Andy Rourke) i bubnjar Majk Džojs (Mike Joyce). Zasluženo su proglašeni za najbolji alternativni rok bend 1980-ih i za glavne predstavnike indi scene u Engleskoj tih godina. Primili su mnogo pohvala i bili odgovorni za nastanak mnogih bendova kao što su Oasis, The Stone Roses i The Libertines. Oni su, takođe, zaslužni za nastanak britpop žanra.


Kada su Smitsi 1983. godine izbacili svoj prvi singl Hand in Glove, svet ih nije dočekao sa oduševljenjem, ali za samo par nedelja, počinju da se pojavljuju i prvi fanovi ovog benda i od tada kreće njihov vrtoglavi uspeh. Mnogi kritičari i novinari su tada tvrdili da Smitsi imaju stav i da se baš zbog toga i razlikuju od drugih.
Objavljivanjem njihovog drugog i trećeg singla ("This Charming Man" i "What Differents Does It Make") uklonjene su sve sumnje u opstanak i budućnost ove grupe. Svi slušatelji su bili oduševljeni, a bend je postao glavna tema razgovora.Ime The Smiths su smislili glavni članovi benda, odnosno pevač, Morisi i gitarista, Džon. Želeli su neko opšte ime, koje neće biti vezano ni uz vreme ni uz prostor, koje neće ukazivati ni na šta niti odavati bilo kakve namere. Pevač je rekao da je njihova muzika jednostavna i na pitanje da li njihov zvuk podseća na šezdesete rekao je: "Šezdesete su još uvek prisutne u nama. Za mene nostalgija znači čežnja za promenom veka. Ne osećam ama baš nikakvu nostalgiju".Bend je izdao četiri albuma i to "The Smiths", "Meat Is Murder", "The Queen Is Dead" i "Strangeways, Here We Come". Kad bi se govorilo o njihovim hitovima, mogli bismo da nabrajamo do sutra. Njihov zvuk je veoma poseban i predstavlja mešavinu densa i popa. Na gitaristu, Džona Mara, veliki uticaj su imali Džimi Hendriks, Pit Tausend iz grupe The Who, Kit Ričards iz grupe The Rolling Stones, Nil Jang i mnogi drugi. Njihov zvuk je bio mnogo popularan tokom 1980-ih, posebno u Velikoj Britaniji, dok se u drugim državama još uvek nije ni čulo za njih. Tekstopisac je bio, niko drugi no Morisi, a na njegovo stvaralaštvo uticali su mnogi pank-rok i post-pank bendovi, kao što su The New York Dolls i The Cult, bendovi koji su bili popularni '60-ih.Njegove pesme su, iako depresivne, pune satiričnog i zajedljivog humora koji je uspeo da zasmeje i mnoge poznate ličnosti tog doba, kao što je bio i Džon Pil (John Peel), jedan od najpoznatijih DJ-eva osamdesetih. Morisi se kroz svoje tekstove bavi realnošću. On piše o životu i teškoćama običnih ljudi na neobičan način. O njihovom suočavanju sa očajem, smrću, odbacivanjem. On je kritikovao društvo, ali na njemu svojstven način.


Neke od najpoznatijih njihovih numera su: "This Charming Man", "Bigmouth Strikes Again", "How Soon is Now?" (ako ste pratili seriju Čari, sigurno ste čuli ovu pesmu, jer je korišćena za uvodnu špicu), "There is A Light That Never Goes Out" (korišćena je za potrebe filma 500 days of Summer), "Some Girls Are Bigger Than Other", "Please, Please, Please Let Me Get What I Want", "Asleep" (korišćena u filmu The Perks of Being a Wallflower) i još mnogo drugih. Njihove numere su, što se da primetiti, korišćene u mnogim reklamama, filmovima i serijama.


The Smiths su bili puni duha, inspirativni i kontroverzni. Jedni od retkih bendova sa misijom. Ostatak sveta možda nije bio spreman za njih, a možda nikada neće ni biti. Oni su bili i uvek će biti jedan od najkvalitetnijih bendova osamdesetih godina.


THE SMITHS: Bend sa misijom THE SMITHS: Bend sa misijom Reviewed by jane'sworld007 on March 03, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.