THE HELP (2011): Recenzija filma


Film Služavke (The Help) jedan je zaista predivan film, pun ljubavi, prijateljstva, nade i hrabrosti, ali i realnog prikaza teške situacije Afroamerikanaca tokom 60-ih godina u Americi.

Film je rađen prema istoimenoj knjizi, spisateljice Ketrin Stoket i govori o grupi crnkinja koje rade kao služavke i pomažu belkinjama oko različitih poslova u kući, podižu njihovu decu i trpe ogromnu nepravdu, samo zbog boje svoje kože. Zajednica ih ne prihvata, niti se trudi da promeni stav koji vlada o njima.


Služavke Ejbilin (Viola Davis) i Mini (Octavia Spencer) iz Džeksona, Misisipi, uz pomoć mlade novinarke Skiter (Emma Stone), odvažuju se da ispričaju istinitu priču koja se krije iza ,naizgled, svakodnevne kolotečine, nadajući se da će uspeti da promene položaj crnaca na bolje i da će prema njima početi da se odnose kao prema bilo kom drugom živom biću, poštujući njihovo dostojanstvo i ličnost.


Dok je rasizam 1960-ih bio opšte prihvaćen ne samo u Misisipiju, već i u ostatku Amerike, bilo je teško pronaći nekog ko se izdvaja iz te priče. Jedna od tih retkih bila je i Skiter, koja se prema svojoj služavki odnosila sa puno ljubavi i nije zaboravila kako ju je ona podigla i vaspitala, pružajući joj bezuslovnu pažnju brigu i ljubav. Kada je završila fakultet, vratila se u svoj rodni grad i videvši kako se sve njene prijateljice odnose prema pomoći u kući, odlučila je da im pomogne da ispričaju svoju priču koja je na kraju objavljena u čitavoj Americi.

Postava filma je izuzetna i zaslužuje svaku pohvalu. Sve uloge su odlično iznete i glumci su uspeli da povežu gledaoce sa svojim likovima koje tumače. Za neke ćete se vezati i njihove priče će Vas ganuti, a neki će izazivati priličnu nelagodu i bes kad ih vidite.


Ovaj film je zaista jedan od onih koji će uspeti da Vas i zasmeje i dirne, da Vam pruži nadu i inspiraciju, ali isto tako i da Vas učini besnim i razočaranim u društvo. The Help je jedna kvalitetna drama koja ima dušu i koja će Vas dotaći i naterati da je gledate iznova i iznova.

Glavne uloge tumače: Emma Stone, Octavia Spencer, Viola Davis...
Režija: Tate Taylor
Ocena: 8.4


THE HELP (2011): Recenzija filma THE HELP (2011): Recenzija filma Reviewed by jane'sworld007 on March 14, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.