THE GRAND BUDAPEST HOTEL (2014): Recenzija filma


"The Grand Budapest Hotel" jedan je veoma neobičan film. Pun kreativnosti, humora i nostalgije, ovaj film je oduševio mnoge gledaoce i proglašen je za jedan od najboljih filmskih ostvarenja režisera Ves Andersona.Dobitnik je mnogih nagrada kao što su: nagrada za najbolju komediju, scenario, kostime i muziku, a bio je nominovan i za Oskara.


Scenario filma napisao je Ves Anderson, nadahnut delima poznatog nemačkog pisca Štefana Cvajga. Radnja prati jednog od najpoznatijih vratara (konsijerža) Gustava H i njegovog pomoćnika Mustafu, koji žive i rade u tada (1932. godina) najpoznatijem hotelu u Nemačkoj, tačnije Republici Zubrovki. Gustav je poznat po svojim intimnim druženjima sa bogatim gospođama koje su gošće hotela, a kada jedna od njih umre on biva optužen za njeno ubistvo, zbog čega završava u zatvoru. Njegov pomomćnik, Zero Mustafa pokušava da mu pomogne da pobegne i da otkrije ko je zaista ubica, a zajedno prolaze kroz veliku avanturu i humoristične događaje koji će Vas animirati i naterati da ostanete uz film do samog kraja.

Film predstavlja inspiraciju, san u kom ćete uživati sa mnogo smeha i vratarskog Šerloka Holmsa, istraživanja ubistva, detektivskih i ljubavnih scena, kao i nesvakidašnje radnje ispričane na neobično duhovit i nostalgičan način. Pun je živopisnih boja, apsurda, ali i privlačnosti, koja je naterala gledaoce da pamte ovaj film i da pričaju o njemu dugo nakon njegovog gledanja.


Glumačka postava je izvanredna, likovi su vickasti i puni zanimljivih dosetki. Ralf  Fajns (Gustav H) nam krade svu pažnju svojim sofisticiranim, žustrim, pametnim i elegantnim stavom/ponašanjem, koji ne očajava ni u najtežim situacijama.

Režiser Ves Anderson poznat je po mnogim izvanrednim filmovima, kao što su Kraljevstvo izlazećeg meseca (Moonrise Kingdom), Fantastični gospodin lisac (Fantastic Mr. Fox), Porodica čudaka (The Royal Tenenbaums), ali film The Grand Budapest Hotel dobio je najveće ovacije i pažnju gledalaca.

Film "Grand Budapest hotel" preporučujem svima koji vole neobične priče, spojeve različitih žanrova, mnogo drame, smeha, evropsku kinematografiju, ali pre svega onima koji u sebi nose kreativnost, jer će sigurno pronaći delić sebe u ovom vrhunskom filmskom ostvarenju.

Glavne uloge tumače: Ralph Fiennes, Adrien Brody, Tony Revolori, Saoirse Ronan...
Režija: Wes Anderson
Ocena: 8.6

THE GRAND BUDAPEST HOTEL (2014): Recenzija filma THE GRAND BUDAPEST HOTEL (2014): Recenzija filma Reviewed by jane'sworld007 on March 26, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.