JOY DIVISION: Mračno savršenstvoJoy Division. Bend za kog je malo njih čulo i o kome može toliko toga da se kaže. Pre svega, to je bio post-pank bend, oformljen u Engleskoj, tačnije u Mančesteru, davne 1977. godine, nakon ekspanzije pank muzike u Velikoj Britaniji. Njihov zvuk nije izražavao bes i energiju, već melanholično raspoloženje i time je postao osnova alternativnoj muzici koja se razvijala 1980-ih.


Bend je nastao nedugo posle poznatih grupa "Sex Pistols" i "Buzzcocks" i činili su ga pevač Ijan Kertis (Ian Curtis), gitarista Bernard Albreht (Bernard Albrecht), basista Piter Huk (Peter Hook) i bubnjar Stiven Moris (Stephen Morris). Bend se u početku zvaoVaršava (Warsaw) prema istoimenoj pesmi Dejvida Bouvija, a kasnije je preimenovan u Joy Division (Odeljenje za zabavu), što je žargon za grupu žena koje su u koncentracionim logorima u nacističkoj Nemačkoj bile prisiljavane da seksusalno zadovoljavaju naciste, uzet iz pripovetke "Kuća lutaka", poljskog pisca Jehel Denura.


Zbog ovakvog naziva, mnogi su smatrali da su i članovi benda neo-nacisti, ali je bubnjar Moris na kraju izjavio da su odabrali to ime kako bi sačuvali od zaborava žrtvovanja svojih baka i deka tokom Drugog svetskog rata .


Njihov zvuk je veoma poseban. On Vas uvlači u svoj svet i stvara posebnu atmosferu tokom slušanja. Glas Ijana Kertisa pomalo podseća na Džim Morisona iz Dorsa (The Doors), koji je ujedno bio i njegov omiljeni bend. U svoju muziku uneli su i zvuk sintisajzera, što ih je još više razlikovalo od ostalih bendova u to vreme.Njihova popularnost se sve više širila i zahvatala je sve veći deo Velike Britanije. Održali su mnogo televizijskih nastupa i koncerata i stekli mnoštvo poklonika.U isto vreme kad su zadobili najveću pažnju publike i kad su stekli najveću popularnost, njihov pevač Ijan se razboleo. Dobio je epilepsiju i tokom nastupa je često imao i epileptične napade praćene gubitkom svesti, pa bi mu posle toga trebalo dosta vremena za oporavak i prema procenama doktora, nije smeo da nastavi sa radom u bendu. Publici bi ponekad bilo teško da razlikuje napade, od njegovog igranja i kretanja na bini tokom izvođenja.


Istovremeno je patio i od depresije. Nije mogao da se posveti svojoj ženi, detetu, ni bendu. Bio je u teškom duševnom stanju i sve je više i dublje tonuo i crpio sebe tokom nastupa, što je na kraju dovelo i do njegovog samoubistva (imao je samo 23. godine), kojim je bend prestao da postoji, 1980. godine. Nažalost, ovo se desilo kada su Joy Division imali najveću popularnost i kada je za njih trebalo da se čuje i van granica Engleske.Pevač Ijan bio je tekstopisac koji je u svoje tekstove unosio popriličnu dozu melanholije, tuge, sete i nekog opšteg jada. Smatrao je da ljudima ne treba objašnjavati njegovo značenje i puštao je da ga svako doživi na svoj način. Posle njegovog ubistva, bilo je jasno da je pisao o sebi i da je tekst refleksija njegovih misli.

Bend je izdao dva albuma: "Unknown Pleasures" (1979) i "Closer" (1980), među kojima se može naći mnoštvo poznatih numera kao što su: "Love Will Tear Us Apart", "Shadowplay", "She's Lost Control", "Atmosphere", "Transmission" itd.


Nakon njegove smrti, ostatak Joy Division-a osniva novi bend pod nazivom "New Order", a jednu od njihovih najpoznatijih pesama "Blue Monday", posvećuje Ijanu Kertisu.


Mnogi dokumentarci i knjige su napisane o njima. Jedan od najpoznatijih jeste film "Control" (2007, režija: Anton Corbijn), koji je osvojio mnogo nagrada i preporučujem svim ljubiteljima ovog benda da ga pogledaju jer prilično verodostojno prikazuje težak život Ijana i njegove žene Debore (fim je rađen prema njenim rukopisima koje je napisala nakon njegove smrti).Iako je Joy Division bio bend kratkog veka, oni su uspeli da utiču na pojavu novih žanrova, kao što su gotik, indi i alternativni rok. Svojom nekonvecionalnom i neobičnom, ali kvalitetnom muzikom uspeli su da zasluže kultni status u muzičkoj industriji i da posluže kao inspiracija za nastanak mnogih poznatih bendova kao što su U2, The Cure, Interpol, Bloc Party i Editors. Joy Division je bio skroman bend, a njihova muzika bez ikakvih nepravilnosti i nedostataka. Jednostavno mračno savršenstvo.
JOY DIVISION: Mračno savršenstvo JOY DIVISION: Mračno savršenstvo Reviewed by jane'sworld007 on March 16, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.