Top 10 knjiga za ljubitelje serije Američka horor priča


Nakon završetka četvrte sezone serije "Američka horor priča: Cirkus nakaza" njeni ljubitelji će tražiti nešto što će bar jednim delom moći da zameni neobične priče i da odloži iščekivanje naredne, pete sezone, koja će nositi naziv Američka Horor Priča: Hotel. Predstavljamo Vam listu knjiga koje će uspeti da Vas zarobe u svoj svet i pomognu da  kvalitetno utrošite vreme dok se zagrevate za narednu sezonu.

Za ljubitelje četvrte sezone "Cirkus nakaza" preporučujemo:


1. Stiven King "To"


Ovo je priča o psihopatskom klovnu koji svojim izgledom privlači decu, odnosno svoj plen kojim se hrani. Ova knjiga je proglašena za jednu od najstrašnijih knjiga svih vremena. Sličnost sa ovom sezonom je klovn Tvisti, koji je sebi puškom razneo vilicu i zbog toga mora da nosi masku, koja ga čini još više jezivijim i užasavajućim.

2. Erin Morgenstern "Noćni cirkus"Iako priča ima više fantastičnih nego horor elemenata, sličnost između noćnog cirkusa, koji svoje posetioce prima samo noću i Fraulein Elsa's Cabinet of Curiosities je velika. Ovaj cirkus se pojavljuje i dolazi niotkuda, a u njemu se vodi borba između dvoje zaljubljenih ljudi. Ova knjiga je objavljena 2011. godine i prevedena je na srpski jezik, stoga je ljubitelji AHS mogu kupiti ili iznajmiti iz najbliže biblioteke i krenuti sa čitanjem.

Za ljubitelje treće sezone "Veštičije kolo" preporučujemo:3. Ransom Rigs "Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu"Svi likovi ovog romana zajedno sa svojim neobičnim darovitostima čine dom gospođice Peregrin, pa nije ni čudo što imaju sličnosti sa Akademijom gospođice Ribenšo za izuzetne mlade dame (čak i u imenu) koja prima devojke sa sposobnostima koje mogu biti opasne po druge i uči ih da savladavaju svoje veštine.

4. Meri Šeli "Frankenštajn"Svima nam je dobro poznata priča o Frankenštajnu, rastrojenom i poremećenom doktoru koji je od različitih ljudskih delova sastavio nečovečno biće. Ova priča nas mnogo podseća na Kajla, kog su Zoi i Medison napravile od različitih delova preminulih mladića u saobraćajnoj nesreći i na taj način ga oživele, iako on od tada više nije bio isti.

5. Stiven King "Keri"U Veštičijem kolu mlade i neobične veštice pronalaze utehu u Akademiji gospođice Ribenšo, a glavni lik ovog romana, Keri Vajt bi se verovatno uspela odlično uklopiti u ovu zajednicu, sa svojim moćima telekineze i da je tada postojalo udruženje mladih veštica, Kerina gimnazija bi i dalje brojala sve maturante. Žive.

Za ljubitelje druge sezone "Ludnica" preporučujemo:
6. Vilijem Piter Blati "Isterivač đavola"Ko god je gledao drugu sezonu AHS zna da u njoj postoje veoma eksplicitne scene egzorcizma, što predstavlja očiglednu sličnost sa ovom knjigom. Ovaj roman proglašen je za jedan od najstrašnijih i najčitanijih romana ikada. Ako ste i u jednom trenutku pomislili da su scene isterivanja đavola grozne i jezive, knjiga je mnogo gora.

7. Bret Iston Elis "Američki psiho"Jedna od stvari koju nam poručuje ova sezona jeste da su najružnija i najzlobnija čudovišta na svetu ustvari ljudi. Glavni lik ovog romana je sadistički psihopata Patrik Bejtmen koji vrlo lako uspeva da zavara sve oko sebe, kao i doktor Tredson, aka "Krvavo lice" (Bloody Face). Bejtmen bi, kao i Oliver Tredson, trebalo da se nađe među zidovima mentalne ustanove Brajerklif.

Za ljubitelje prve sezone "Kuća ubistava" preporučujemo:8. Ričard Metison "Paklena kuća"Ovo je tipična priča o ukletoj kući koja je sve svoje stanare oterala u smrt ili ludilo.Sličnost je očigledna: kuća ubistava u Los Anđelesu, ko god u nju kroči iz nje neće izaći živ (sem naravno Džesike Lang), a i njeni stalni stanari (gnevni duhovi) su veoma neobični i smrtno zastrašujući. Predlažem da spavate sa upaljenim svetlima nakon čitanja ovakvog štiva.

9. Ajra Levin "Rozmarina beba"


U ovoj knjizi, glavni lik Rozmari, polako postaje svesna i primećuje da njene komšije služe satani, a često ih i čuje kako šapuću različite vradžbine. Ona shvata da oni žele da naude bebi koju nosi i pokušava da se izbori protiv njih i njihovog paklenog plana. Slično Rozmari i Vivijen Harmon se susreće sa duhovima koji se nadmeću u želji da otmu njeno dete.

10. Džej Enson "Užas iz Amitvila"Sve preporučene knjige su prevedene na srpski jezik sem ove, ali ništa se ne brinite, postoji validna ekranizacija ovog romana koja će Vas uznemiriti jednako kao i knjiga. Kuća iz Amitvila jedna je od najpoznatijih ukletih kuća, puna paranormalnih događaja, košmarnih duhova i još mnogo toga, što ćete pronaći u prvoj sezoni AHS "Kuća ubistava".


Ukoliko na umu imate još knjiga koje su slične seriji Američka horor priča, očekujemo Vašu preporuku.
Top 10 knjiga za ljubitelje serije Američka horor priča Top 10 knjiga za ljubitelje serije Američka horor priča Reviewed by jane'sworld007 on March 08, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.