10 NAJPOZNATIJIH ZABRANJENIH ALBUMA U AMERICI


Amerika, slobodna zemlja u kojoj svi imaju pravo glasa i u kojoj je sve dozvoljeno? Ne baš. Mnogi muzičari su želeli da pomere granice i da pokrenu društvo na razmišljanje svojim albumima, posebno naslovnicama. Sledi 10 albuma koji su zbog svojih omota bili zabranjeni u Americi.

1. The Beatles "Yesterday and Today" (1966)Ova fotografija Bitlsa, koji poziraju u belim mantilima, sa obezglavljenim lutkicama, danas bi se smatrala kao blaga provokacija, usmerena možda protiv Vijetnamskog rata ili nečeg drugog, ali Amerikanci su zazirali od omota ovog albuma i zatraženo je da se opozove štampanje 750.000 kopija i da zamene ovu sliku drugom (poznata četvorka je morala da pozira ovaj put uz sanduk).

2. Rolling Stones "Beggars Banquet" (1968)Toaleti su 1968. i dalje bili tabu tema. Zbog toga je i zabranjeno štampanje albuma sa wc šoljom i grafitima u glavnoj ulozi. Ovaj omot je zamenjen običnim natpisom imena benda i albuma, a prava naslovna strana je izašla na videlo tek osamdesetih. Dobro je da je naziv albuma prošao bez promene (prosjačka gozba).3. David Bowie "Diamond Dogs" (1974)Na naslovnici, Bowie izgleda vrlo čudno, ali šta se krije na zadnjoj strani albuma, to je već bila tabu tema sedamdesetih godina. Tamo je Dejvid prikazan kao polupas, sa istaknutim penisom, koji je tada probudio mnoge pobune i BAM! ti delovi su cenzurisani i zatamnjeni.

4. Lynyrd Skynyrd "Street Survivors" (1977)S obzirom da je ovaj album objavljen tri dana pre nego što su članovi doživeli avionsku nesreću, u kojoj su trojica preminula, bilo bi neukusno da oni stoje u plamenu koji divlja iza njih. Preostali članovi benda nisu promenili naziv albuma (iako se i o tome pričalo), ali su promenili pozadinu i plamenove je zamenilo crnilo.

5. Roger Waters "The Pros and Cons of Hitch Hiking" (1984)Old-school cenzura albuma bivšeg člana grupe Pink Flojd. Ako ste nezadovoljni prikazom zadnjice plavuše koja stopira noseći samo crvene štikle, stavite mali crni pravougaonik preko njene pozadine i eto vam cenzure.

6. Guns 'n' Roses "Appetite for Destruction" (1987)Album je dobio naziv prema slici Roberta Vilijamsa koja je u početku i trebala da bude na njemu (robot silovatelj biva kažnjen od mnogo većeg predatorskog robota).Posle silnih optužbi bend menja omot, lobanjama koje predstavljaju svakog od članova. Pevač, Axl Rose, je želeo da na naslovnici albuma bude slika eksplozije poznatog spejs-šatla, Challenger, tako da je ipak sve dobro prošlo.7. Poison "Open up and say... ahhh" (1988)Originalan omot drugog albuma grupe Posion, prikazuje demonsku devojku, velikog jezika i frizure a la džungla. Kao što je već očekivano, omot je naišao na negodovanje i bend je zacrnio sve sem očiju satanističke devojke ili čega već.

8. Nirvana "In Utero" (1993)Pesma "Rape me", poznatog grandž benda Nirvane, bila je zabranjena, jer su smatrali naziv previše provokativnim, zajedno sa omotom, zbog čega je prodaja ovog albuma bila zabranjena u supermarketima. Kada je bend naziv numere promenio u "Waif me" , ne menjajući ni muziku ni reči, album je odobren.9. Pantera "Far Beyond Driven" (1994)Omot koji je Pantera izabrala za izdavanje svog sedmog albuma, bi trebao da prikaže današnji svet. Nisu se mnogo premišljali kada su se odlučili da na omot stave bušilicu koja probija anus. Kada je od njih zatraženo da ga promene, umesto originalne verzije, stavili su bušilicu koja probija ljudsku lobanju. Nešto mi govori da su bušilice od presudnog značaja za njih.

10. Kanye West "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" (2010)Neko baš želi da bude u centru pažnje. Pevač Kanye West je tražio da se napravi omot koji će biti zabranjen i odbijen od strane izdavačkih kuća. Umetnik Džordž Kondo je naslikao Vesta zajedno sa golom ženom koja nema ruke, već krila + tufnasti rep. Kada je izdavačka kuća odbila da izda ovakav album, Vest je promenio omot i umesto ovoga stavio je sliku balerine.

Da li biste i vi zabranili izdavanje ovih albuma ili ne? Ili znate još neke albume koji su bili zabranjeni? 
10 NAJPOZNATIJIH ZABRANJENIH ALBUMA U AMERICI 10 NAJPOZNATIJIH ZABRANJENIH ALBUMA U AMERICI Reviewed by jane'sworld007 on February 27, 2015 Rating: 5
Powered by Blogger.